Ociekacz na sztućce – specyfikacja i rodzaje

Wiadomo, że w każdej kuchni przez cały dzień wykorzystuje się duże ilości sztućców. Dlatego też, trzeba je bardzo często zmywać. Suszenie ich szmatką jest czasochłonne i niewygodne. Lepiej więc oprzeć się na przedmiocie, który im pozwoli spokojnie wyschnąć.

Ociekacz na sztućce
To przedmiot genialny w swej prostocie i przydaje się dosłownie w każdej kuchni. Dzięki ociekaczowi, po umyciu, łyżki, noże czy widelce mogą być przechowywane w takich warunkach, by mogły dokładnie wyschnąć. Taki ociekacz, czyli poręczny pojemnik, zazwyczaj jest wykonany tak, aby był wytrzymały, odporny na uszkodzenia mechaniczne, a przede wszystkim, by bardzo dobrze znosił kontakt z wilgocią. Do tego powinien być łatwy do mycia i czyszczenia, a także musi posiadać taki kształt, który pozwoli na szybkie i wygodne wkładanie oraz wyjmowanie sztućców. Bezproblemowe musi być również wylewanie z pojemnika nagromadzonej wody. Producenci ociekaczy liczą się z różnorodnymi aranżacjami kuchennymi, dlatego stylistyka tych przedmiotów jest niezwykle szeroka.

Jaki ociekacz można wybrać?
Niektóre z ociekaczy są jednokomorowe, inne pozwalają na segregację sztućców, gdyż posiadają dwie lub więcej przegródek. Takie pojemniki mogą być plastikowe, ceramiczne lub stalowe. Co ciekawe ociekacze mogą być zwykłe i praktyczne, mogą mieć także funkcję dekoracyjną – na przykład ociekacz ceramiczny, w kształcie kubka, zdobiony malunkiem, stojący na metalowym stojaku. Jednymi z najpopularniejszych są ociekacze na sztućce wykonane z plastiku, wysokie, różnokolorowe, z kilkoma przegrodami. Do kuchni nowoczesnych wybierane są pojemniki stalowe, które mogą być okrągłe lub prostokątne, bardzo często stojące na małych nóżkach. Na ich spodzie znajduje się pojemnik odprowadzający zbędną wodę. Wybór ociekaczy jest naprawdę duży, dlatego każdy znajdzie taki, który będzie pasował do konkretnej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *