Szczypta, łyżka i szklanka – miarki kuchenne

Trudno wyobrazić sobie gotowanie i pieczenie bez używania miarek. Odmierzanie odpowiednich ilości składników to często warunek udanej potrawy, szczególnie jeśli jest przygotowywana po raz pierwszy.

Szklanka i łyżka
Stosowanie miarek zapewnia, iż użyte do gotowania ilości poszczególnych składników będą zgodne z przepisem. Zazwyczaj przepisy posługują się miarami wyrażonymi objętościowo, ale też, na pierwszy rzut oka, dość nieprecyzyjnie – np. 1 szklanka lub 1 łyżeczka. Wiadomo, iż szklanka szklance nierówna, nie mówiąc już o łyżkach i łyżeczkach. Tak naprawdę, posługiwanie się tego typu miarami jest dość umowne i należy je odpowiednio przeliczyć: 1 szklanka będzie odpowiadać objętości 250 ml, 1 łyżka – 15 ml, a 1 łyżeczka – 5 ml. Odpowiednio mniejsze ilości, np. ¼ szklanki czy też ½ łyżeczki będą wymagały kolejnego przekalkulowania.

Miarki kuchenne do wyboru od AleDobre
Aby móc właściwie odmierzyć składniki, dobrze jest zaopatrzyć się w  miarki kuchenne. Wybór tego rodzaju akcesoriów jest przeogromny. Najpopularniejsze są różnego typu dzbanki i miseczki z podziałkami umieszczonymi na ściance. Umożliwiają one odmierzanie produktów sypkich i płynnych.

Miarki tego typu oczywiście nie sprawdzą się, jeśli do odmierzenia wymagają rzeczywiście małe ilości składników. Do tego najlepiej używać zestawu w formie łyżek. Tego typu miarki kuchenne – w zależności od zestawu – pozwalają odmierzać wielkości podawane w łyżkach i łyżeczkach, a nawet szczyptach (1,25 ml) lub też objętości odpowiadające szklankom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *